Νεύτων Τεχνολογίες ΑΒΕΕ - Ολοκληρωμένες Λύσεις για τη Βιομηχανία

a business unit of
Ζύγιση & Έλεγχος Βάρους Σήμανση & Κωδικοποίηση Περιτύλιξη Παλετών
Αρχική Qualiplant Τεύχος 02 - Το σήμα "e" στις συσκευασίες των προϊόντων

Το σήμα "e" στις συσκευασίες των προϊόντων

ως "μετρολογικό διαβατήριο" των ελληνικών επιχειρήσεων για εξαγωγές
 

Stathis Pothitakis, Market Manager Industrial, METTLER TOLEDO AG


Το σήμα “e” (e-mark) είναι μία ένδειξη που αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων η οποία λειτουργεί ως πιστοποίηση ότι αυτά ικανοποιούν σαφώς ορισμένες προδιαγραφές ποιότητας σε σχέση με το καθαρό τους βάρος. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων, το "e" αποτελεί υποχρεωτική σήμανση συμμόρφωσης για αγαθά που διακινούνται εντός της ΕΕ.

Ενώ η αρχική ανάγκη για την υιοθέτηση του σήματος “e” από τις επιχειρήσεις είναι η συμμόρφωση με τη νομοθεσία, έχει αποδειχθεί ότι οι επιχειρήσεις που αναπροσαρμόζουν τις διαδικασίες τους με βάση αυτές τις προδιαγραφές, απολαμβάνουν επιπλέον σημαντικά οφέλη, μέσα από:

• μείωση του κόστους, μέσω του περιορισμού της υπερπλήρωσης/υποπλήρωσης,
• διαφάνεια στις αναλώσεις Α’ υλών,
• ιχνηλασιμότητα,
• απλούστευση διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας και
• χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες, μέσω της διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων.

Σε κρατικό επίπεδο, η εφαρμογή και επίβλεψη της ευρωπαικής νομοθεσίας από τα αντίστοιχα κράτη-μέλη έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει την εγχώρια αγορά και τους καταναλωτές από αμφιβόλου ποιότητας προιόντα.

Στόχοι αυτού του άρθρου είναι:

  1. Να παρουσιάσει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το σήμα “e”.
  2. Να προτείνει τις κατάλληλες μεθόδους και διαδικασίες για την κάλυψη αυτών των απαιτήσεων.
  3. Να αναδείξει τα επιπρόσθετα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τη συμμόρφωση με το σήμα “e”.
 
 
 

 

1. Τι απαιτεί η νομοθεσία

Η οδηγία 76/211/ΕΟΚ, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 78/891/ΕΟΚ, επιβάλλει για πρώτη φορά την υποχρέωση σε κοινοτικό πλέον επίπεδο της επισήμανσης των προ-συσκευασμένων προϊόντων ως προς το βάρος ή τον όγκο τους, ενώ η οδηγία 2007/45/ΕΚ ενισχύει τη σημασία της ορθής ένδειξης των πληροφοριών που συνοδεύουν το σήμα “e” επιβάλλοντας την υποχρέωση, «για την προστασία των ευάλωτων κυρίως καταναλωτών, οι αναγραφές βάρους και όγκου στη σήμανση καταναλωτικού προϊόντος να είναι πιο ευανάγνωστες και ευδιάκριτες στην προ-συσκευασία υπό κανονικές συνθήκες παρουσίασης».

Συγκεκριμένα, στόχοι της οδηγίας του Συμβουλίου 76/211/ΕΟΚ ήταν:

  • η υπόδειξη του τρόπου ορθής πληροφόρησης των καταναλωτών σε θέματα βάρους των προ-συσκευασμένων προϊόντων,
  • ο καθορισμός των ανεκτών σφαλμάτων στο βάρος των προ-συσκευασιών και
  • ο ορισμός της μεθόδου αναφοράς για τον έλεγχο συμμορφώσεως με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Η οδηγία ορίζει ότι οι τελικές προ-συσκευασίες για να μπορούν να διακινούνται στη ΕΕ, είτε προέρχονται από Κράτος-μέλος είτε από τρίτη χώρα, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  1. Ο μέσος όρος βάρους ανά Batch προ-συσκευασιών, δεν είναι μικρότερος από την αναγραφόμενη ονομαστική ποσότητα.
  2. Τα ελλιποβαρή προϊόντα παρακολουθούνται και καταγράφονται.
  3. Τα προ-συσκευασμένα προϊόντα εκτός των ορίων ανοχής (αρνητικό σφάλμα διπλάσιο του μέγιστου ανεκτού σφάλματος) δεν φέρουν το σήμα “e” (απορρίπτονται).

Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω η οδηγία διευκρινίζει ότι:

  • Η ονομαστική ποσότητα είναι η αναγραφόμενη στη προ-συσκευασία μάζα (στα στερεά) ή ο όγκος (στα υγρά).
  • Το πραγματικό βάρος είναι η ποσότητα (μάζα ή όγκος) του προϊόντος που περιέχει πραγματικά.
  • Το αρνητικό σφάλμα είναι η ποσότητα κατά την οποία το πραγματικό βάρος υπολείπεται της ονομαστικής ποσότητας.
  • Το μέγιστο ανεκτό σφάλμα επί έλαττον στο βάρος μιας προ-συσκευασίας ορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμο, όπως φαίνεται ενδεικτικά στο παρακάτω πίνακα:

Για την ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών κάθε προ-συσκευασία θα πρέπει να ικανοποιεί τις εξής προδιαγραφές σήμανσης:

Το σήμα “e” πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος 3mm.

Η μονάδα μέτρησης της ονομαστικής ποσότητας να είναι ανεξίτηλη, ευανάγνωστη και ορατή επί τους συνήθεις όρους εμφάνισης.

Το λογότυπο της εταιρείας ή του εισαγωγέα στο Κράτος μέλος πρέπει να σημειώνεται υποχρεωτικώς έτσι ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση του παραγωγού από την αρμόδια υπηρεσία.

Σημαντική επίσης είναι η ευθύνη του συσκευαστή ή εισαγωγέα καθώς πρέπει να διασφαλίζει ότι:

  • Τα προ-συσκευασμένα προϊόντα πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές.
  • Η μέτρηση ή ο έλεγχος του πραγματικού βάρους (ποσότητας πλήρωσης) πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένα για εμπορικές συναλλαγές όργανα μέτρησης, τα οποία υποχρεωτικά φέρουν το σήμα με το πράσινο Μ.
  • Ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά κατά την παραλαβή (εισαγωγέας) ή κατά την διαδικασία της συσκευασίας (συσκευαστής) όπως ορίζει η ΕΕ.
  • Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι καταγράφονται και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για ελέγχους (audits). Συγκεκριμένα, απαιτείται να καταγράφονται στοιχεία όπως ημερομηνία, όνομα ελεγκτή, ώρα ελέγχου, περιγραφή συσκευαστικής μηχανής, περιγραφή προϊόντος, μέγεθος δείγματος, αριθμός παραβιάσεων ορίων ανοχής, ονομαστική ποσότητα πλήρωσης, κ.α.

Συνεπώς, το “e” λειτουργεί ως ένα πιστοποιητικό / βεβαίωση ότι, με ευθύνη του συσκευαστή ή/και του εισαγωγέα, το προϊόν πληροί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές ποιότητας, και άρα επιτρέπεται να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.


2. Πως να καλύψετε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας

Η συμμόρφωση με το σήμα “e” υποδηλώνει ότι η εταιρεία ακολουθεί μία ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου ποιότητας και μπορεί να εγγυηθεί και να τεκμηριώσει την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της.

Η πρακτική στην ελληνική βιομηχανία έχει δείξει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για την κάλυψη αυτών των απαιτήσεων, με διαφορετικό βαθμό αποτελεσματικότητας η κάθε μια:


2.1 Χειρόγραφες καταγραφές

Αν και αποτελεί την πιο συχνή πρακτική, ο ποιοτικός έλεγχος με χειρόγραφες καταγραφές είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, «επιρρεπής» σε ανθρώπινα λάθη, η οποία δεν διασφαλίζει την άμεση απόκριση σε περίπτωση ελλαττωματικού προϊόντος. Η διαδικασία δεν απαιτεί επένδυση σε ειδικό εξοπλισμό, όμως προσθέτει κόστος στην παραγωγή και μειώνει την παραγωγικότητα.


2.2 Αυτόνομο σύστημα στατιστικού ελέγχου ποιότητας

Τα αυτόνομα συστήματα στατιστικού ελέγχου ποιότητας αποτελούν αξιόπιστες λύσεις για έλεγχο σε μεμονωμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. εισαγωγή Α’ υλών, συσκευασία). Τα συστήματα αυτά λειτουργούν ως αυτόνομοι «σταθμοί» ζύγισης, διατίθενται ‘έτοιμα’ προς εγκατάσταση και έχουν χαμηλό κόστος και μικρό όγκο, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτα στο χώρο της παραγωγής.

Παρόλα αυτά, τα αυτόνομα συστήματα δεν βοηθούν τα στελέχη ποιότητας και παραγωγής να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, καθώς δεν παρέχουν την δυνατότητα ταυτόχρονης διασύνδεσης των δεδομένων μεταξύ διαφορετικών σταθμών ζύγισης για πλήρη, on-line έλεγχο.

 

Η METTLER TOLEDO προτείνει:
Η αυτόνομη λύση στατιστικού ελέγχου ποιότητας SQC16 της METTLER TOLEDO περιλαμβάνει compact ζυγό ακριβείας ή συνδιασμό πλατφόρμας–τερματικού με ενσωματωμένη εφαρμογή για στατιστικό έλεγχο ποιότητας.

Περισσότερα...

 

2.3 Κεντρικό σύστημα στατιστικού ελέγχου ποιότητας

Ένα κεντρικό σύστημα στατιστικού ελέγχου ποιότητας είναι ένα δικτυωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας που καλύπτει ολόκληρο το εργοστάσιο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από:

  • συστηματική λήψη δεδομένων ποιότητας από διαφορετικά σημεία της παραγωγικής διαδικασίας (αποθήκη, εργαστήριο, συσκευασία, κ.α.)
  • παρακολούθηση των παραμέτρων ποιότητας σε πραγματικό χρόνο
  • ανάλυση των στατιστικών στοιχείων
  • επαρκή τεκμηρίωση
  • on-line reporting

 

 

Η METTLER TOLEDO προτείνει:
Το ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας FreeWeigh.Net της METTLER TOLEDO επιτρέπει την real-time παρακολούθηση, ανάλυση, καταγραφή και τεκμηρίωση των παραμέτρων ποιότητας, μειώνοντας το κόστος από την υπερπλήρωση.

Περισσότερα...

 

Αν και οι τρεις πρακτικές ελέγχου ποιότητας καλύπτουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ωστόσο το κεντρικό σύστημα ελέγχου ποιότητας αποτελεί την ιδανική προσέγγιση.
Ο κεντρικός έλεγχος όλων των ελλιποβαρών και υπέρβαρων προϊόντων βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους και να μειώσουν τα κόστη που σχετίζονται με τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων τους, μέσα από:

  • ταχύτερη απόκριση σε περίπτωση σφαλμάτων,
  • καταγραφή της αποδοτικότητας των μηχανών (Overall Equipment Effectiveness),
  • αύξηση της παραγωγικότητας των χειριστών,
  • εξαγωγή ενοποιημένων αναφορών για την ποιότητα της κάθε παρτίδας και
  • μεταφορά των πραγματικών δεδομένων της παραγωγής στο ERP.


3. Τι κερδίζει η επιχείρησή σας

Παρόλο που αρχικά η «συμμόρφωση» με τη νομοθεσία για το σήμα “e” μπορεί να θεωρηθεί ως παράγοντας αύξησης του κόστους, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου και κεντρικού συστήματος ελέγχου ποιότητας επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις (α) να εξάγουν με ασφάλεια τα προϊόντα τους σε χώρες της ΕΕ και (β) να αυξήσουν την κερδοφορία τους μέσα από τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι η υιοθέτηση ενός αποδοτικού συστήματος ελέγχου ποιότητας συνεπάγεται:

  • διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων,
  • μείωση της φύρας και του κόστους που σχετίζεται με την υπερπλήρωση,
  • εξοικονόμηση χρόνου μέσω αυτοματοποιημένων αναφορών,
  • λιγότερα λάθη χειριστών μέσω αυστηρής τήρησης των διαδικασιών,
  • μικρότερο κίνδυνο χαμένων παρτίδων που επιτυγχάνεται με την παρακολούθησή τους σε πραγματικό χρόνο και
  • εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της βελτιστοποιημένης διαδικασίας ελέγχου.

Ο χρόνος απόσβεσης μιας επένδυσης τέτοιου είδους δεν ξεπερνά τους 12 μήνες.


Δείτε σε video την παρουσίαση του Στάθη Ποθητάκη, Market Manager Industrial της METTLER TOLEDO, για το σήμα "e".

 

Μάθετε περισσότερα για το σήμα “e” και τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας

Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες για το σήμα “e”, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 6690900 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Επιθυμώ να μου αποστείλετε ενημερωτικό υλικό για:


Invalid Input
Ονοματεπώνυμο: (*)
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Τηλέφωνο: (*)
Λάθος εισαγωγή. Παρακαλώ ξαναπροσπαθήστε.
E-mail: (*)
Λάθος εισαγωγή email.
Εταιρεία: (*)
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Σχόλια:
Λάθος εισαγωγή
  
* Τα πεδία με τον αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.
 

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

να επιλέξετε τον κατάλληλο ζυγό για την εφαρμογή σας.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε

να επιλέξετε την κατάλληλη γεφυροπλάστιγγα για την εφαρμογή σας.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε online ή καλέστε: 210 6654544.

Κατεβάστε τα φυλλάδιά μας

 

Τεύχη QualiPlant

QualiPlant 08, Φεβρουάριος 2014: Έλεγχος βάρους φορτηγών αυτοκινήτων.
QualiPlant 07, Δεκέμβριος 2013: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εξειδικευμένη βιομηχανική ζύγιση.
QualiPlant 06, Σεπτέμβριος 2012: Σας ταλαιπωρεί η γεφυροπλάστιγγά σας; Αναβαθμίστε τη.
QualiPlant 05, Μάρτιος 2012: Εκτέλεση συνταγών στη βιομηχανία τροφίμων.
QualiPlant 04, Ιανουάριος 2011: Ο ανοξείδωτος χάλυβας στα μηχανήματα παραγωγής.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις διαφορετικές ποιότητες ανοξείδωτου χάλυβα.
QualiPlant 03, Οκτώβριος 2010: Καλύπτει τις τελευταίες προδιαγραφές υγιεινής ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων;
QualiPlant 02, Μάιος 2010: Το σήμα "e" στις συσκευασίες των προϊόντων.
QualiPlant 01, Απρίλιος 2010: Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο ζυγό για την εφαρμογή σας.

Mettler Toledo Markem-Imaje Robopac Zebra Datamax